fbpx Pametna kontrola ulaza | Pierre | Pametna kuća, pametna zgrada, pametna kancelarija, automatizacija objekta Skip to main content

Pametna kontrola ulaza

Otvorite vrata telefonom, prepoznavanjem registarskih tablica, RFID karticom ili na osnovu GPS lokacije i odobrite pristup kome god je potrebno
blog

Pierre sistem za pametne kuće se razlikuje od svih sistema koji su dostupni na tržištu. Nikada nam nije bio cilj da kopiramo neko rešenje samo zato što svi ostali to rade na jedan način. Ovo je bila situacija i sa kontrolom ulaza. 
Pre nego što napravimo neku novu funkciju ona treba da prođe ceo naš razvojni tim, treba svi da se složimo i ako je to sve tehnološki prihvatljivo onda testiramo u realnim situacijama. Kada pričamo o pametnoj kontroli ulaza dosta stvari treba uzeti u obzir. Imamo više vrsta ulaza, na primer: kapija, vratra, garažna vrata, rampe i tako dalje, i ove ulaze različite osobe treba da otvaraju.
Recimo, ako je to jedna porodična kuća ili stan, onda treba da mislimo i na decu, a takođe i na spremačicu. Ako je to kancelarija onda vam treba takav sistem koji će svi zaposleni moći jednostavno da koriste.

blog

S Pierre-om svi ključevi su digitalni i u aplikaciji. Oni su grupisani po zgradama i lokacijama, i uvek su nam dostupni što znači da ne moramo da nosimo standardne ključeve u džepu. Pored ovih ključeva sa pametnim telefonom, imamo mogućnosti da koristimo magnetne kartice ili na primer narukvice za klince koje mogu da stave na ruku i koje mogu da očitaju.Takođe može i šifra da se ukuca za ulaz, ili može na ulazu da bude kamera koja snima registarske tablice, na osnovu čega se otvara jedna rampa.

Ključeve koje imamo u aplikaciji možemo da damo i drugima, tj.možemo da im damo permisiju da uđu na određena vrata na osnovu nekog vremenskog perioda. Dakle, to može da bude ključ koji mogu da koriste non stop na tim vratima, a može da bude ključ koji je vremenski definisan tj. može da se koristi samo u određenom vremenskom periodu. To znači da na primer damo spremačici ključ da može da uđe isključivo petkom između 3 i 5 posle podne u našu kuću, na određena vrata.

blog

Osim toga, ono što je jako dobro kada imamo digitalne ključeve je to što u bilo kom trenutku ti ključevi, tj. privilegije nekome mogu da se oduzmu trajno ili samo privremeno. Recimo, spremačica se razbolela i 3 nedelje neće dolaziti, pa joj oduzmemo privilegije, jer će dolaziti neka druga spremačica.

Pored permisija, na vratima, odnosno na ključevima, možemo da imamo i automatizaciju sa kojom možemo da odredimo kada vrata mogu da budu otključana ili zaključana. Ova automatizacija je inače jedna od najbitnijih inovacija što se tiče pametne kontrole ulaza, jer sa ovim automatizacijama naši korisnici dobijaju bezbroj rešenja kako bi namestili one koje baš njima odgovaraju. 

Kada govorimo o pametnoj kontroli ulaza, prava moć Pierra je upravo u automatizacijama, kada na osnovu nekog trigera otključavamo i zaključavamo neka vrata.

blog

Jedan od primera je porodična kuća gde nema potrebe da ulazna vrata budu zaključana preko dana, jer ćete najverovatnije više puta izlaziti i ulaziti i možete da podesite da vrata budu zaključana ili otključana u nekom vremenskom periodu. Automatizacija će izgleda ovako: ostaviti otključana vrata preko dana, da možemo da izlazimo u dvorište, a da ne ostanemo zaključani napolju. 

Drugi primer za ovo je kancelarijski prostor gde je podešeno da vrata budu otključana tokom radnog vremena svakog radnog dana. Ulaskom prvog zaposlenog u kancelariju vrata se otključavaju i tako ostaje do kraja radnog vremena. Ipak, ukoliko je neki neradni dan, na primer neradna sreda, i niko nije ušao u kancelariju, vrata će ceo dan ostati zaključana, jer niko nije ušao u zgradu.

blog

Automatizacija može da bude bezbroj, relacije mogu da budu izuzetno komplikovane i mogu da zavise od bilo kog senzora, uređaja, lokacije, ko je otključao nešto, i tako dalje. Aplikaciju smo dizajnirali tako da svaki korisnik može sam lako i jednostavno da podesi automatizacije i nije potrebno da programer dolazi da podešava željenu funkciju.

Pored toga što sa Pierre-om naši korisnici dobijaju više različitih opcija kakav ključ da imaju - digitalni ključ, magnetna kartica, tastere sa kodovima, i dalje imaju mogućnost da koriste i standardne klasične ključeve. Dakle, kao jedna alternativa uvek može da postoji i ova opcija, ali može i potpuno da se izostavi kako bi koristili samo digitalne ključeve i imali keyless zgradu ili keyless stan.